Legătura dintre stres, colapsul sistemului imunitar și îmbătrânirea prematură: ce au descoperit cercetătorii
Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, sistemul lor imunitar începe, în mod natural, să-și piardă din calități. Această îmbătrânire a sistemului imunitar, numită imunosenescență, poate fi cauza unor probleme de sănătate legate de vârstă, cum ar fi cancerul și bolile cardiovasculare, precum și răspunsul mai puțin eficient al persoanelor în vârstă la vaccinuri.
Se pare că nu toate sistemele imunitare îmbătrânesc în același ritm.
Pentru a înțelege mai bine de ce oamenii cu aceeași vârstă cronologică pot avea vârste imunologice diferite, câțiva oameni de știință au analizat datele privind sănătatea și pensionarea (HRS), pe adulți mai în vârstă de 50 de ani, din SUA.
Cu cât ești mai stresat, cu atât sistemul tău imunitar devine mai ineficient
Cercetătorii i-au întrebat pe participanți despre evenimentele stresante din viață, cum ar fi pierderea locului de muncă; discriminare, lipsa de îngrijire medicală, traume majore de-a lungul vieții, stresul cronic (stresul financiar).
Recent, cercetătorii HRS au început, de asemenea, să colecteze sânge de la un eșantion de participanți, numărând diferitele tipuri de celule imunitare prezente, inclusiv globulele albe din sânge.
Analizând datele de la 5.744 de participanți care au furnizat sânge și au răspuns la întrebările sondajului, echipa de cercetare a descoperit că oamenii care s-au confruntat cu mai mult stres au avut o proporție mai mică de celule T, responsabile pentru imunitate.
De asemenea, s-a constatat că o alimentație corectă, ajutată de activitate fizică (exerciții fizice, sport) ar putea reprezenta o soluție optimă pentru reducerea stresului.
Studiul ajută la clarificarea asocierii dintre stresul social și îmbătrânirea imună accelerată. De asemenea, evidențiază modalități potențiale de a încetini îmbătrânirea imunității, cum ar fi schimbarea modului în care oamenii fac față stresului și îmbunătățirea stilului de viață: dieta, fumatul și exercițiile fizice.
Dezvoltarea de vaccinuri eficiente împotriva citomegalovirusului poate ajuta, de asemenea, la atenuarea îmbătrânirii sistemului imunitar.
Este important de menționat, totuși, că studiile epidemiologice nu pot stabili complet cauza și efectul. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma dacă reducerea stresului sau modificările stilului de viață vor duce la îmbunătățiri ale îmbătrânirii imune și pentru a înțelege mai bine modul în care stresul și agenții patogeni latenți, precum citomegalovirusul, interacționează pentru a provoca boli și deces.